VVAZ
Intermedis

Klik hier voor
onze diensten

Intermedis A & A

Buitenlandse boete thuis ontvangen

Geplaatst op: 08-08-2017, 12:52:35

Je hebt een overtreding begaan in het buitenland en bent geflitst. De bekeuring wordt dan naar het huisadres gestuurd, soms wel maanden later. Met name Italië, Duitsland, Spanje, België, Frankrijk en Zwitserland sturen bekeuringen naar het huisadres.  

Gegevensuitwisseling

Op grond van internationale en Europese wetgeving is het mogelijk dat opsporingsinstanties de gegevens uit kentekenregisters onderling uitwisselen. Zo kan bijvoorbeeld de Franse politie aan de hand van het kenteken naam en adres achterhalen.

Betalen

Ook voor boetes die naar het huisadres worden gestuurd, geldt dat direct betalen goedkoper is. Na betaling vervallen over het algemeen de beroepsmogelijkheden. Op de bekeuring staat aangegeven hoe en binnen welke termijn de boete moet worden betaald. Net als in Nederland moeten meestal (soms hoge) administratie- of procedurekosten worden betaald. De hoogte ervan verschilt per land.

Vergeet ook niet alle gevraagde documenten terug te sturen. Zoals bijvoorbeeld een kopie van het rijbewijs (streep BSN nummer weg). Hiermee voorkom je extra boetes.

Niet de bestuurder geweest en toch een boete?

In Nederland moet je als kentekenhouder de boete betalen. In het buitenland is dat vaak anders en is de bestuurder verantwoordelijk. De kentekenhouder kan verplicht worden om de naam en adres van de werkelijke bestuurder op te geven. Of dat het geval is, zal in de brief vermeld staan. Vaak moet je dan een formulier invullen met de gegevens van de bestuurder. Geef je deze gegevens niet af dan kun je strafbaar zijn.

Beroep

Als je vindt dat de overtreding niet terecht is, kun je in beroep gaan. In zo’n beroepschrift moet je vermelden waarom je vindt dat de bekeuring onterecht is. Doorgaans staat op de boete bij welke instantie je beroep moet aantekenen en binnen welke termijn. Als je in het gelijk wordt gesteld, dan is de zaak afgedaan en hoef je niet te betalen. Wordt het beroep afgewezen, dan kun je tegen die beslissing meestal weer in beroep. Het heeft alleen zin om in beroep te gaan als je bewijs hebt. Bijvoorbeeld; je moet kunnen bewijzen dat jij de overtreding niet hebt begaan, dat je niet ter plaatse was of dat het kenteken niet juist is.

Twijfel over de echtheid

Soms worden buitenlandse boetes in het (slecht) Nederlands vertaald. Alleen officiële instanties kunnen kentekengegevens opvragen in een ander land. Twijfel je over de echtheid let dan op of de volgende punten op de bekeuring staan:

  • naam en adres van de kentekenhouder/bestuurder
  • welke verkeersregel je hebt overtreden (met wetsartikel)
  • het boetebedrag en of je administratie- procedurekosten moet betalen
  • hoe je kunt betalen
  • wat de gevolgen zijn van niet betalen
  • welke beroepsmogelijkheden er zijn
  • de gegevens van de instantie die de boete heeft opgelegd (vaak met vermelding website)
  • naam van degene die de zaak behandelt

De bekeuring wordt per post naar het huisadres gestuurd, nooit per email. Twijfel je toch nog, bel dan met de instantie die de boete heeft opgelegd. Je kunt ook op de website van die instantie een en ander controleren.

Niet betalen van de boete

Wanneer je de buitenlandse boete niet betaalt en ook niet in beroep gaat, dan wordt de boete onherroepelijk. De boete kan uiteindelijk in Nederland worden geïnd. Als je niet betaalt, wordt jouw naam opgenomen in het buitenlandse opsporingsregister. Zo kun je bijvoorbeeld bij de grens of een verkeerscontrole staande gehouden worden en alsnog moeten betalen.

Bron: artikel op www.anwb.nl

Vorige pagina